Vacatures

Goede voornemens mislukt, eerste dag van de werkweek, de vakantie lijkt ver weg, zeker dit jaar. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall maakt deze derde maandag in januari de dag waarop de meeste mensen zich het meest treurig voelen: Blue Monday.

Er kwam veel kritiek uit de academische hoek op het gedachtegoed van Arnall. Dus of het waar is? Poel geeft u onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ een paar tips hoe u zich gelukkig eet op Blue Monday.

Hogere vetverbranding door voeding

Afvallen, een veel gehoord goed voornemen. In het Net 5 programma Over Gewicht onderzoeken Edsilia en Kees feiten en fabels over gezond afvallen. In afgelopen aflevering (woensdag 13 januari) ging het over voeding die kan helpen bij een snellere verbranding. Uit onderzoek blijkt dat een kopje koffie voor het sporten kan zorgen voor een hogere verbranding. Andere producten die genoemd worden om vetverbranding te stimuleren zijn: kikkererwten, pepers, appels, gember, linzen en havermout.

Vitamine D

Deze vitaminesoort krijgen we binnen via de zon en verschillende soorten voeding. Tijdens de donkere dagen kan er een tekort ontstaan. Vitamine D is goed voor stevige botten en tanden. Het helpt bij het in stand houden van een goede spierfunctie. En is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.

Een zonnige vakantie is lastig deze tijd, maar met de juiste voeding kunt u ook een hoop doen. Vitamine D zit in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. De vitamine krijgt u ook binnen door het eten van vlees en eieren, maar wel in mindere maten als de vette vis.

Eet u gelukkig

Serotonine en dopamine zijn stofjes die bijdragen aan een beter humeur. Zo zijn amandelen rijk aan aminozuren, die erg helpen bij het aanmaken van dopamine in de hersenen. Dopamine wordt in de volksmond ook wel het gelukshormoon genoemd.

Vitamine B9 en B12 onderdrukken depressieve gevoelens. Spinazie is rijk aan deze vitamines en vis versterkt de werking. Zet binnenkort eens een avondmaal met spinazie en zalm op tafel.

Chilipepers zijn rijk aan capsaïcine, de stof die een chilipeper heet maakt. Hoe meer capsaïcine hoe heter de peper. Ons lichaam maakt als tegenreactie endorfine aan om het lichaam te kalmeren. Endorfine zorgt voor een euforisch gevoel. Hoe pittig durft u het te maken?

Chocolade mag natuurlijk niet ontbreken aan dit lijstje. Niet zo gezond, maar wel heel lekker. Chocolade bevat anandamide. Dit stofje geeft u een gelukzalig gevoel na het eten van een stukje chocolade.

Versspecialist Van der Poel • Westeinde 13 • 2371 AS Roelofarendsveen • Telefoon: 071-3312550 • info@poelvers.nl
© copyright 2022 - Alle rechten voorbehouden